March 16, 2008

Измамник

Егоистичката агонија му измами крик:

- Поблагословено да бидеш измамен без да знаеш!

Сакаше да биде измамен. А над се му беше желбата никој да не дознае дека е измамен. А ако би бил измамен, тоа ќе го знае оној што го измамил, ќе го знае неговиот соучесник, а набрзо и светот.

Со сенката на своето присуство го задушуваше мислењето на светот, како што силниот мраз ги зауздува изворите на земјата. Но кога не беше присутен трчаше ваму таму, исплашен дека неговата чувствителност што трепери ќе биде разголена во зимска атмосфера. Тоа беше она поради што го мразеше светот. Тоа беше ужасниот страв за неговата разголена личност, за нежното детенце Јас кое пред светот е повиено во пелени под негово име и кое го сакаше, а кон кое неможеше да ги подаде рацете за да го заштити. Некогаш беше омилен како некаков млад принц. Светот беше негов...

13 comments:

 1. дубарџија, а? =))
  секакви ги има да не знаеш од која страна да се пазиш =))

  ReplyDelete
 2. ЛУ, а па тек какви ги има! =))

  ReplyDelete
 3. ти не гледај и не учи од такви =))

  ReplyDelete
 4. А ако ми го испрале мозокот пред да ме предупредиш? =))

  ReplyDelete
 5. ќе те пратам со онаа Драгче во некој манастир =))
  мора да те вратиме назад..мора! =))

  ReplyDelete
 6. ej bunka kaj si be choek pizda mu materina? ke ima li nekoj pameten da te shutne vo gaz i da odletash letovo do Skopje?

  ReplyDelete
 7. Damn! Добра приказна!!

  ReplyDelete
 8. шо е Внук? во твое село дури сега стигна интернет? =))

  знаеш ли од кога е ова заелпено тука? М? :)))))))))

  ReplyDelete
 9. Лудо, не знаеше дека јас сум вечно збунет?

  ReplyDelete
 10. леле, лелеееееееееее....ќе поЛУдам од вас!!!
  еден зБУнет, друг зБУнет.... само јас нормална =))

  ReplyDelete
 11. Па и ти ако си нормална, тешко нас збунетите! =))))

  ReplyDelete
 12. oва можеби ќе го сфатам како навреда, можеби како комплимент....чекај да видам на која страна дува ветерот во село =))

  ReplyDelete